Hrvatska je prije sedam-osam godina iz vlastite proizvodnje zadovoljavala 80 do 90 posto potrošnje plina, danas ni polovicu, a u sljedećih sedam do osam godina nećemo zadovoljavati ni 20 posto potrošnje, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić na konferenciji “Hrvatsko i regionalno plinsko tržište”.

To je, smatra Pudić, posljedica činjenice da kod nas vrlo teško prolaze projekti, pogotovo oni vezani uz istraživanje ugljikovodika.

“Kad god želimo provesti nekakav projekt, javlja se efekt da ništa u svojem dvorištu ne želimo pa nema ni istraživanja. Prije sedam-osam godina mogli smo iz vlastite proizvodnje zadovoljiti 80 do 90 posto svoje potrošnje, koja je bila i veća nego što je danas, a danas zadovoljavamo ispod 50 posto. Za sedam-osam godina, ako se ništa ne promijeni, zadovoljit ćemo otprilike 20 posto potrošnje. Ništa drugačije, doduše, nije ni u drugim zemljama Europe”, rekao je Pudić na konferenciji koju je organizirao “Poslovni dnevnik”.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay