Radi se na izmjeni programa kako bi što veći broj poduzetnika dobio priliku ostvariti zajam, te na duljem moratoriju do 1. srpnja iduće godine

Među novim mjerama pomoći gospodarstvu koje je ovih dana predstavila Vlada je i novi paket covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna, pripremljen u suradnji s agencijom Hamag-Bicro. Na pitanje odakle će se namaknuti sredstva, ministar financija Zdravko Marić ovih je dana rekao da su ona za covid-kredite osigurana na način da će se dio sredstava iz fondova EU prenamijeniti prema Hamag-Bicrou.

Kriteriji i uvjeti

Agencija će nastaviti provedbu izmijenjenog programa “COVID-19 zajmovi za obrtna sredstva” na način da će se usmjeriti na mikro, mala i srednja poduzeća koja ostvaruju pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, a koja su zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite, ili koja u 2020. ostvaruju pad prihoda od 60 posto i više u odnosu na 2019. Po svemu sudeći, dobivanje covid-kredita bit će lakše i brže nego što je to bio slučaj dosad, s obzirom na to da su se poduzetnici mahom žalili na kompliciranost procedure i sporost u odobravanju kredita.

– S ciljem brže obrade zahtjeva, Hamag-Bicro intenzivno radi na tome da se opseg potrebne dokumentacije dodatno smanji. Isto tako, radimo na izmjeni programa kako bi što veći broj poduzetnika dobio priliku ostvariti zajam – kažu u Agenciji, ističući da će tijekom narednih dana obavijestiti poduzetnike i javnost o svim kriterijima i uvjetima. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay