Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog program za razdoblje od 2020. do 2022., a za njegovu je provedbu previđena ukupno 44,5 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva.

Program će se provoditi kroz osam mjera – tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara; suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze; racionalizacija troškova selećeg pčelarenja; mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost; obnavljanje pčelinjeg fonda; suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda; praćenje tržišta; poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

“Pčelarstvo je uvršteno u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela pa pčelari po selećoj jedinici imaju pravo na 450 litara goriva, što ukupno iznosi 3,8 milijuna kuna oslobođenja plaćanja trošarine”, rekla je Ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay