Otvaranje Galensko-analitičkog laboratorija tvrtke “Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije” u Dugopolju najvrjedniji je gospodarski projekt koji je osmislila i ostvarila najveća dalmatinska regionalna vlast od svoga utemeljenja 1993. godine.

Da su se takvi rezultati do sada uspješno realizirali u kontinuitetu, socijalna i demografska slika Zagore i cijeloga srednjodalmatinskog područja bila bi danas potpuno drukčija. Znatno manji broj mladih i obrazovanih ljudi s ovih prostora odlazio bi trbuhom za kruhom u Irsku, Njemačku, skandinavske ili prekooceanske zemlje.

Novoizgrađeni laboratorij, objekt od oko 3500 četvornih metara, u čijoj su izgradnji primijenjeni najstroži standardi farmaceutske industrije, u stvarnosti je začetak tvornice lijekova. U tom tehnološki najsloženijem proizvodnom objektu na području naše županije zaposlenici će stvarati najsloženije proizvode visoke dodane vrijednosti. I ne samo to, prostor će biti vrhunska nastavna baza studija farmacije pri Sveučilištu u Splitu.

Time će se, vjerojatno, pridonijeti novom iskoraku Sveučilišta i Medicinskog fakulteta te posebno Kemijsko-tehnološkog fakulteta, koji bi poslije potpuno uništene dotad vrlo razvijene kemijske industrije, za koju je školovao inženjerski i sličan stručni kadar, mogao trasirati novi put reafirmacije. I, naravno, studija farmacije, kao i u dogledno vrijeme samostalnog farmaceutskog fakulteta.