Očekivano, oporezivanjem kuća za odmor prednjače općine i gradovi u turistički orijentiranim krajevima, u prvom redu na Jadranu. Samo 13 od ukupno 556 JLS-a od ove godine vikendice oporezuje manje nego lani, 303 ih je zadržalo dosadašnje stope, a već spomenutih 240 jedinica ih je povećalo.

Pritom je 75 JLS-a išlo do maksimalne stope od 5 posto. Među njima su primjerice Zagreb, Rijeka, Pula, Dubrovnik, Šibenik, Makarska, Opatija, Poreč, Rovinj, Umag, Mali Lošinj, Vodice, Mljet, Vis… Oko 40 općina/gradova odlučilo se za stope u rasponu između 2 i 3 posto, a 60-ak ih je za vikendice postavilo porezne stope između 3 i 4 posto.

Oko 180 lokalnih jedinica i ove godine kuće na odmor oporezuje po stopama do jedan posto, od čega gotovo stotinjak njih i manje od 0,5 posto. Očekivano, oporezivanjem kuća za odmor prednjače općine i gradovi u turistički orijentiranim krajevima, u prvom redu na Jadranu. Kad je riječ o paušalnom porezu na dohodak od djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, on ne može iznositi manje od 19,91 niti više od 199,08 eura​.

U odnosu na prošlu godinu, broj gradova i općina s najnižom stopom paušalnog poreza po krevetu se, očekivano, smanjio, u najvećem broju donesenih odluka on je utvrđen u rasponu između 20 i 40 eura, a u 5 do 6 posto odluka lokalci su posezali za najvećim propisanim paušalom.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Image by Peter H from Pixabay