Zagrebačka banka objavila je da 15. siječnja više neće biti moguće koristiti fizički token za identifikaciju i potvrdu transakcija, nego će klijentima za to trebati m-token (mobilni token), koji je potrebno besplatno ugovoriti uz instalaciju aplikacije m-ZaBa. U banci smatraju da je m-token “jednostavniji i praktičniji jer se već nalazi u pametnom telefonu, ali i siguran jer se pokreće unosom PIN-a”.

Omogućavat će prijave u online bankarstvo putem interneta, potvrde izvršavanja transakcija u online bankarstvu putem interneta, sigurne kupnje karticama putem interneta te prijavu u sustav e-Građani”, a za njegovo korištenje “potreban je mobilni uređaj s iOS, Android ili Harmony (EMUI) operativnim sustavom te pristup internetu”.

Iako je trend napuštanja fizičkih tokena u bankarstvu odavno prisutan, mnogi klijenti teško prihvaćaju odluku Zabe. Prigovori su brojni, od toga da su fizički tokeni sigurniji i pouzdaniji, do činjenice da su za starije osobe, koje možda ni nemaju pametni telefon, mnogo jednostavniji za korištenje.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Image by ijeab on Freepik