“Ugostitelji su u centru Zagreba samoinicijativno počeli zatvarati lokale zbog nedostatka gostiju, prije svega stranih turista od kojih su lokali u centru ostvarivali najveće promete, a prema podacima Udruženja ugostitelja u centru metropole zatvoreno je između 25 i 30 posto lokala”, potvrdio je u izjavi za Dnevno.hr predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica, dodavši da se se kafići i restorani na rubnim dijelovima metropole još nekako drže jer žive od lokalnog stanovništva.

“Ugostitelji su primorani otpustiti 80 posto djelatnika, odnosno toliko ih je prema našim saznanjima poslano na burzu dok su vlasnici zadržali svega 20 posto personala, odnosno djelatnike koji za njih rade godinama”, kaže Letica.

Ističe da lokalima zbog epidemije koronavirusa nije samo drastično pao promet, nego da zagrebački ugostitelji od početka zaraze posluju u minusu.

Ugostitelji stoga od Vlade traže da se subvencionira plaća za radnike i odgodi plaćanje doprinosa kako radnike ne bi morali slati na burzu, a od banaka odgodu plaćanja kredita.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevno.hr

Foto: Pixabay