S prvim danom 2024. godine na snagu je stupio Zakon o turizmu kojim regionalne i lokalne turističke zajednice dobivaju zadaću izraditi plan upravljanja destinacijom, a županijske skupštine, gradska i općinska vijeća ovlasti donositi konačnu odluku o tom dokumentu.

– Ovaj zakon predviđa mnogo značajnije sudjelovanje svih dionika u turizmu, uključujući i privatne tvrtke. Od gradskih smo društava prikupili podatke, a jako nam je važno da hoteli i drugi pružatelji smještaja, ugostiteljski objekti te ostali dionici u turizmu u privatnom vlasništvu, sudjeluju u kreiranju plana upravljanja destinacijom. Sad je vrijeme kad odlučujemo o budućnosti dubrovačkog turizma, stoga nam je važno da operativci doprinesu svojim mišljenjem – poziva Miro Drašković, direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Najviše pažnje privlače pitanja prekomjerne apartmanizacije, iznajmljivanja stanova u višestambenim zgradama i razlučivanje obiteljskog smještaja u domaćinstvu i rentijera.

– Poznato nam je da se s državne razine radi na horizontalnom uvažavanju gradskih pravilnika i akata. Naprimjer, to je prostorni plan kojim se propisuju stambene zone u kojima se ne predviđaju novi apartmani, izuzev onih koji već postoje. Kako smo upoznati, osim samoga Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji sad regulira to pitanje, županijski ured koji izdaje rješenja o odobrenju iznajmljivanja sad će morati uzimati u obzir čitav niz dokumenata jedinice lokalne samouprave. To znači da netko tko želi kategorizirati apartman u dijelu grada sa stambenom namjenom, neće moći dobiti pozitivno rješenje za kategorizaciju apartmana – kaže Drašković.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Image by Siggy Nowak from Pixabay