Zakon o turizmu stupio je na snagu 1. siječnja 2024. Kada će se početi primjenjivati mjere za zaustavljanje apartmanizacije?

Zakon će biti uspješan ako se ostvare njegovi ciljevi, a prije svega spriječi apartmanizacija obale i njezin najagresivniji oblik – apartmanizacija višestambenih zgrada.

Zakonom je propisano da će ministar u roku od šest mjeseci od dana njegova stupanja na snagu donijeti pet pravilnika: Pravilnik o izradi plana upravljanja turizmom, Pravilnik o izračunu indeksa turističke razvijenosti, Pravilnik o izračunu prihvatljivog kapaciteta, Pravilnik o podacima sustava turizma i Pravilnik o bazi podataka. Propisano je i da će turistička zajednica odluku o upućivanju prijedloga plana upravljanja turizmom predstavničkom tijelu na usvajanje donijeti u roku od godinu dana.

S obzirom da nije propisan rok do kojega predstavnička tijela moraju usvojiti plan upravljanja turizmom, može se pretpostaviti da će se ovi planovi donositi, u pravilu, godinu i više dana od stupanja na snagu Zakona.

Ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić najavljivala je da će se čak moći donositi odluke da se u pojedinim kvartovima, u svrhu poticanja kvalitetnije ponude, zabrani ponuda ćevapa i bureka.

No vratimo se problemu apartmanizacije. Dok se na eventualnu zabranu ćevapa i bureka u “elitnim” kvartovima može čekati, premda mi to zvuči kao dobar vic, na zabranu daljnje apartmanizacije zgrada ne smije se čekati jer za to nema nikakvog razloga, kao što je objašnjeno.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Anthony Gideon