Novi propisi poput Akta o digitalnom tržištu (DMA) i Akta o digitalnim uslugama (DSA) trebali bi EUropsku uniju prometnuti u svjetskog predvodnika u reguliranju poslovanja, baš kao što je postala u zaštiti osobnih podataka. U njihovu stvaranju sudjelovali su i domaći znalci, a uvjeravaju da će omogućiti da se na tržište lakše probiju mali i srednji poduzetnici

Potkraj travnja u Europskoj uniji pao je dogovor o propisu u vezi s digitalnim uslugama koji slijedi onaj o digitalnim tržištima zaključen potkraj ožujka. Akt o digitalnim uslugama (Digital Services Act, DSA) odnosi se na nezakonit mrežni sadržaj i oglašavanje, a Akt o digitalnim tržištima (Digital Markets Act, DMA) uređuje konkurentnost na tržištu i ograničava prevlast velikih platformi.

Doc. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik (HDZ) u Europskom parlamentu, ističe da je riječ o zakonodavnom paketu koje će učiniti jedinstveno digitalno tržište EU konkurentnijim i pravednijim za poslovanje te izgraditi sigurno i odgovorno internetsko okružje koje će jamčiti bolju zaštitu potrošača. Smatra da novim zakonima EU postaje svjetski predvodnik u reguliranju poslovanja digitalnih platformi, baš kao što je to postao u zaštiti osobnih podataka.

Korist za građane

Sokol se tim paketom o digitalnim uslugama kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) bavi od početka mandata. Kaže da su velike digitalne platforme zloupotrebljavale nadmoćan položaj na tržištu, uvjetujući poslovanje manjim tvrtkama i sprječavajući inovacije. Od 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu EU, tvrdi da sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda.

Nadalje, građani će profitirati i od većeg izbora robe i usluga po konkurentnijim cijenama. Primjerice, američki Apple svojom poslovnom politikom do sada je kočio razvoj europskog Spotifya, platforme za slušanje glazbe, ne dopuštajući korisnicima svojih uređaja, više od milijardu njih, da pod jednakim uvjetima instaliraju europsku aplikaciju. Zbog toga su potrošači bili izloženi riziku čak do 30 posto skuplje instalacije. Takvu poslovnu praksu novi zakon zabranjuje.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay