Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju studenog 2023. 56,5 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita usporio je s 5,2% na 3,7%. Postepeno usporavanje tijekom 2023. godine posljedica je i učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom 2022. godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura, navode RBA analitičari. Tijekom trećeg tromjesečja ostvaren je solidan mjesečni rast ukupnih depozita generiran dobrim financijskim rezultatima turističke sezone, a tijekom posljednjeg tromjesečja zabilježeno je smanjenje, u studenom za 1,4% ili 0,8 mlrd. eura na mjesečnoj razini (u listopadu -0,6% u odnosu na rujan).

Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su 37 mlrd. eura ili 65,6% ukupnih depozita. Na godišnjoj razini usporavanje se bilježi gotovo kontinuirano od početka 2023. (osim u svibnju i kolovozu). Promatrani depoziti zabilježili su snažno usporavanje s 6,0% godišnje u listopadu na 2,8% godišnje u studenom. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovnipuls.com

Image by jcomp on Freepik