Zaposleni u ICT sektoru od predloženih izmjena poreza na dohodak imat će vrlo malo koristi, poručeno je u četvrtak s konferencije za novinare u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), a potom je predloženo pet konkretnih mjera poreznih rasterećenja.

Predsjednik HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti Boris Drilo kazao je da aktualni prijedlog izmjena poreza na dohodak neće obuhvatiti cjelokupnu IT radnu populaciju, dok će najveće dobiti imati oni s bruto plaćama od 18 do 30 tisuća kuna.

“Takvih ljudi je, po ovoj našoj analizi, vrlo malo. Željeli bismo da porezna reforma u budućnosti više utječe na ove donje segmente ICT radne populacije, odnosno one sa srednjim i blago povišenim primanjima”, poručio je Drilo na konferenciji za medije na temu “Plaće IT profesionalaca: Može li porezna reforma poduprijeti konkurentnost IT industrije?”, u sklopu koje je predstavljena analiza radnih mjesta i plaća IT profesionalaca koju je HUP proveo u suradnji s Algebrom i portalom Moj posao.

Drilo kaže da svaki iskorak pozdravljaju, no na pitanje hoćemo li s postojećim prijedlogom postići pozitivan efekt, smatra da je odgovor “ne”. “Od velike priče da će se poreznom reformom pomoći ICT sektoru stoji vrlo malo stvarnog efekta”, poručuje Drilo.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay