Velike promjene i u raspolaganju državnim parcelama, evo što se sve uvodi

Izmjene i dopune zakona o državnom zemljištu koje su upravo na e-savjetovanju donose čitav niz promjena u raspolaganju državnim parcelama. Osim što se pojednostavljuju uvjeti raspisivanja natječaja skraćeni su i rokovi trajanja zakupa, pa će se tako višegodišnji nasadi moći obrađivati do maksimalno 25 godina dok će se ostale obradive površine davati u zakup na 15 godina.

Županije više ne sudjeluju u postupcima izdavanja mišljenja na predložene programe gradova i općina niti daju suglasnosti na izbor najpovoljnijeg zakupa državnog zemljišta. Zakonodavac, Ministarstvo poljoprivrede ostavlja mogućnost da se u javnom natječaju za zakup za pojedina zemljišta, koja su pogodna za podizanje trajnih nasada može odrediti vrsta poljoprivredne proizvodnje. Tako će se na temelju prethodne analize zemljišta moći propisati koje će se vrste voća saditi, mandarine, trešnje, višnje, orasi, bademi, lješnjaci, jabuke kruške.

Također u novom zakonu se brišu odredbe koje se odnose na ograničenje maksimalne poljoprivredne površine koja se može dati u zakup. Osim toga, propisuje se da je radi zaštite tla, okoliša ili zdravlja ljudi jedinica lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb dužna održavati poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu, čiji vlasnici su poznati, a za koje utvrđeno da je zapušteno i ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju na trošak vlasnika. Tako više ne bi trebalo biti zapuštenih parcela o kojima se ne brinu vlasnici umjesto kojih će općine i gradovi urediti njihove parcele i za to im ispostaviti račun. Ukoliko ne plate, jedinice lokalne uprave će spomenute naknade za održavanje zapuštenog privatnog zemljišta upisati u zemljišnu knjigu kao teret.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay