Zlato je nedavno prvi put nakon dva mjeseca palo ispod razine od dvije tisuće dolara za uncu, no unatoč tim lošijim rezultatima povećane potražnje središnjih banaka, financijska neizvjesnost i geopolitičke napetosti dovele su do podrške ulagača. Analitičari su ipak optimistični, očekujući ponovni rast cijena zlata potaknut potencijalnim smanjenjem stopa Federalnih rezervi i Europske središnje banke.

Podsjetimo, prošle je godine izašla i vijest da je Hrvatska narodna banka (HNB) kupila 56 256 unci zlata, odnosno oko 1,75 metričkih tona u ukupnoj vrijednosti od 96 milijuna eura. Prvi je to put od osamostaljenja Hrvatske da je HNB kupio značajnu količinu zlata te predstavlja kraj dugačke ere u kojoj je HNB bio jedna od rijetkih europskih središnjih banaka bez ikakvih zlatnih rezervi. Zato nas je zanimalo koliko zlatnih rezervi HNB trenutno drži i planira li kupovati zlato u budućnosti.

No, kako su nam priopćili, u strukturi financijske imovine kojom upravlja Hrvatska narodna banka, što dijelom uključuje i međunarodne pričuve koje se drže u devizama, trenutačno nema imovine u zlatu niti se planira kupovina zlata.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Michael Steinberg