Novi trendovi pokazuju kako zlato i dalje nastavlja igrati bitnu ulogu kod stabiliziranja valuta te pružanja sigurnosti u nesigurnim vremenima. U to vjeruju i utjecajni ‘krojači’ monetarnih politika.

U javnost je nedavno došla vijest kako je Hrvatska narodna banka u prosincu nabavila nešto manje od dvije tone zlata za potrebe međunarodnih deviznih rezervi.

Ova kupnja zlata predstavlja prvu značajnu nabavku zlata hrvatske središnje banke od osamostaljenja države te ujedno i kraj dugog perioda u kojemu je upravo Hrvatska narodna banka bila jedna od rijetkih europskih središnjih banaka bez grama zlata u vlastitim rezervama.

Podaci Svjetskog vijeća za zlato (World Gold Council), vodećeg autoriteta na tržištu plemenitih metala, pokazuju kako središnje banke gomilaju zlato brzinom neviđenom još od 1967. godine. Središnje banke tako su u 2022. godini ukupno povećale svoju zlatnu imovinu za 1136 tona, što je povećanje veće za čak 152 posto od onog u 2021. godini.

Dva su glavna razloga zbog kojih središnje banke ubrzanim tempom kupuju zlato u zadnje vrijeme, navodi WGC. Prvi je razlog geopolitička nesigurnost koja je prošle godine izazvala poremećaje na brojnim tržištima pa tako i na tržištu zlata kojem je cijena uslijed ruske invazije na Ukrajinu značajno narasla.

Drugi je razlog visoka inflacija koja već duže vrijeme pogađa veliki dio svijeta, uključujući razvijena gospodarstva poput Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay