Vodeći američki investitori zbog mjera protiv Covida i rastuće geopolitičke napetosti odlučili su se odmaknuti od Kine te su počeli zapošljavati u Europi. Riječ je o tvrtkama kao što su Capital Group, JPMorgan Asset Management, T Rowe Price i BlackRock koje planiraju proširiti dugogodišnje urede u Europi samim time tražeći rast izvan matičnog tržišta.

Napeti odnosi između Pekinga i Washingtona rezultirali su time da se trenutačno Europa gleda kao ključno područje za uspjeh globalnih tvrtki. Barem tako smatraju konzultantske i investicijske tvrtke. 

– Europa ostaje atraktivno tržište, ona je najveće institucionalno i veleprodajno tržište izvan SAD-a, a ima snažan fokus na odgovorno ulaganje te pruža podršku regulatorima – smatraju iz investicijske tvrtke Federated Hermes.

Veće američke tvrtke, koje često imaju urede u Londonu i distribucijske mreže na kontinentu, selektivne su u svom prodoru dalje u Europu. Njemačka, Austrija, Švicarska, UK i nordijske zemlje trenutno su meta američkih giganta za širenje vlastitog poslovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr