Prolongiranjem donošenja Odluke i potpisivanja ugovora s privatnim prijevoznicima, ugroženo je održavanje većine busnih javnih linija, kaže HUP.

Iako se nakon tri godine odgode ovog proljeća napokon donijela odluka o reguliranju javne usluge cestovnog linijskog prijevoza putnika, prijevoznici upozoravaju da se ni dalje ne događa ništa.

Naime, kako stoji u otvorenom pismu koje su Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputili premijeru Andreju Plenkoviću, traži se hitan sastanak u vezi regulacije javnog linijskog prijevoza.

Navode da privatni autobusni prijevoznici okupljeni u HUP -u obavljaju 80% javnog prijevoza na županijskim i međužupanijskim linijama do 100 kilometara i zapošljavaju više od 7000 radnika koji su direktno pogođeni ovakvim neodgovornim ponašanjem nadležnih ministarstava.

I dok hrvatski prijevoznici imaju velikih briga oko egzistencije, multinacionalna platforma FlixBus, koja je zadnjih godina doživjela ekspanziju i u Hrvatskoj, planira investicije i daljnje širenje. FlixMobility grupa zaključila je novu rundu financiranja od ukupno 650 milijuna dolara.

Kako ističu iz FlixBusa, nova procijenjena vrijednost kompanije iznosi sada više od tri milijarde dolara. Investicija će omogućiti širenje mreže autobusnih linija diljem SAD-a, Velike Britanije i Portugala te daljnju ekspanziju na tržištima Istočne Europe, Turske i Francuske.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay