Gospodarski šok zbog koronavirusa u crnom scenariju mogao bi rezultirati s 1,12 milijardi ljudi širom svijeta bačenih u ekstremno siromaštvo (nešto manje od 400 kuna za život mjesečno), za razliku od 727 milijuna, koliko ih je bilo 2018. godine. Oporavak može potrajati tri desetljeća, a za to vrijeme neki predviđaju novi aparthejd, podjelu na cijepljene i necijepljene koji žive u odvojenim područjima i rade na različitim tržištima rada

Ako paničare najbogatiji, kako li je među najsiromašnijim zemljama u razvoju, poput Nigerije ili ratom zahvaćenog Jemena? ‘Pronalazak cjepiva i izlječenje samo je polovina priče, druga, možda još gora runda, naročito među siromašnima, tek nas očekuje’, piše britanski Independent.

Tri četvrtine dnevno otkrivenih slučajeva zaraze sada se nalaze u zemljama u razvoju. Brazil je prošloga mjeseca dnevno bilježio oko 25.000 novozaraženih, Indija je novo svjetsko žarište. Brojke su tim alarmantnije jer siromašne zemlje provode manje testova i nema točne evidencije o zaraženima i preminulima. U pakistanskom Lahoreu službeno se registrira samo jedan od 25 slučajeva zaraze, a UN je digao uzbunu zbog Jemena, u kojem se koronavirus širi preko zaraćenih teritorija, gdje je nemoguća evidencija.

Na Filipinima još od travnja na posao se mogu vratiti samo nezaraženi, ali da bi to dokazali, moraju imati novac za testiranje.

konomist Ricardo Hausmann s Harvarda procjenjuje da su ekonomije zemalja u razvoju u drugom kvartalu 2020. pale do 40 posto i da će se smanjenje u ovoj godini računati dvocifrenim brojkama. Indijska vlada je zbog toga u trenutku rekordnog broja zaraženih od prvoga lipnja ukinula restrikcije, Meksiko je 8. lipnja otvorio granice zbog turizma, a bez obzira na katastrofalnu situaciju, u Rio de Janeiru otvorilo se cjelokupno gospodarstvo.

Čak i u najoptimističnijem slučaju da se cjepivo pronađe do kraja godine, neizvjesno je koliko bi vremena trebalo za procjepljivanje cijele svjetske populacije, što može trajati godinama, a najsiromašniji su ionako zadnji u redu. Pitanje je koliko to oni mogu financijski podnijeti i kada će cjepivo uopće dobiti.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay