U prošloj akademskoj godini doslovno smo bacili u vjetar najmanje 20.000 kuna, koliko smo izdvojili za plaćanje podstanarskog stana kćeri koja studira u Rijeci, iako u tom stanu realno nije boravila jer je praktički cijelu godinu, zbog epidemiološke situacije, imala online nastavu. No, bili smo prisiljeni plaćati stan i tako ga čuvati, jer nismo mogli znati hoće li i u kojem trenutku biti donesena odluka o povratku nastave uživo, u fakultetskoj zgradi, a tada bismo se našli u problemu jer je upitno da li bismo mogli naći stan.

Kako stvari sada stoje, takav scenarij nam prijeti i u predstojećoj akademskoj godini – požalila nam se majka jedne slavonske studentice, koja već četiri godina studira u Rijeci i koja se poput tisuća drugih svojih kolega u cijeloj Hrvatskoj prošle godine, uslijed pandemije, našla u problemu vezanom uz smještaj i način odvijanja nastave na fakultetima, piše Jutarnji.

ONLINE NASTAVA

– Kći je praktički cijelu godinu bila kod nas, odnosno kod kuće. Realno, mogla je biti i u stanu u Rijeci i tamo pratiti online nastavu, ali to nam nije imalo smisla, jer bi značilo i dodatne troškove za prehranu, pa smo odlučili da je logičnije da bude kod kuće i da time izbjegnemo barem taj dio troškova. Nažalost, mjesec dana prije početka nove akademske godine priča se ponavlja i, kako stvari stoje, opet ćemo se naći u istom problemu.

Ova se žena u petak poradovala nakon vijesti da se od 1. rujna otvaraju i zatvoreni dijelovi kafića, pa je očekivala da će se i studenti vratiti na fakultete.

– Odmah sam nazvala Sveučilište u Rijeci i pitala što će biti, a dobila sam odgovor da će primjenjivati hibridni model. Znači, opet sve kao i prošle godine. Katastrofa – poručila je naša sugovornica.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay