S bankama se već pregovara o kreditu, potrebna državna jamstva.

Globalna energetska kriza uzrokovana vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu države Europske unije natjerala je na žurne razrade srednjoročnih strateških planova odvikavanja od ruskih energenata, posebice plina.

Paralelno s tim, za nacionalne vlade, pa i Europsku komisiju, kratkoročno je najviši prioritet popunjavanje zaliha plina i osiguranje opskrbe za predstojeću zimu.

I prvi tjedni na funkciji ministra gospodarstva i održivog razvoja za Davora Filipovića ponajprije su u znaku energetskih tema, a prije dva dana je uz poruku da država jamči sigurnost opskrbe plinom rekao kako će se podzemno skladište plina Okoli do 1. studenog zapuniti na 90 posto.

Prošli tjedan bio je, kaže, sastanak kriznog tima kojega kao resorni ministar vodi. Na njemu je dogovorena dinamika kojom bi se to trebalo odvijati. Tvrdi da će država zapuniti većinu standardnih skladišnih jedinica. Detalje dogovorenog hodograma zasad ne iznosi, a više informacija najavio iznijeti u narednim danima.

Međutim, prema neslužbenim informacijama upućenih u pripremne aktivnosti, već neko vrijeme radi se i na financijskoj konstrukciji za operaciju popunjavanja plinskih skladišta. Naime, u tijeku su razgovori s vodećim bankama u Hrvatskoj oko kredita koji će u tu svrhu uzeti Hrvatska elektroprivreda.

Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, radi se o kreditnom aranžmanu vrijednom oko milijardu eura.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr