Mnogi koji strahuju od pitanja i provjera prigodom zamjene kuna koje čuvaju u kućnim trezorima mogu računati na to da pitanja ne mogu izbjeći imaju li veće svote za promijeniti u eure.

Donesu li 200.000 i više kuna na zamjenu u banku, automatski su zaradili prijavu Uredu za sprječavanje pranja novca. Svakodnevno banke u Hrvatskoj prijave po dvjestotinjak takvih transakcija, a njihov će se broj vjerojatno povećati jer kune koje su u optjecaju treba zamijeniti za eure. Primjerice, prema zadnjim dostupnim podacima,

Čak 98 posto svih prijava stiglo je od banaka, a obvezni su transakcije veće od 200.000 kuna prijaviti mjenjači, stambene štedionice, osiguravatelji, investicijski fondovi, dobrovoljna mirovinska društva, agenti za promet nekretnina, priređivači igara na sreću, Hrvatska pošta, javni bilježnici, odvjetnici… 

Oni koji sada i dogodine budu u banke donosili na račun ili na zamjenu 200.000 i više kuna mogu računati na to da za toliki novac ide prijava Uredu za sprječavanje pranja novca.

Nije to sve.

Za sve transakcije od 105 tisuća i više kuna klijent prolazi dubinsku analizu u bankama. To znači da će kopirati osobnu iskaznicu, pitati za podatke osobe ili tvrtke kojima se plaća, za izvor sredstava, jeste li politički izložena osoba…

I u mjenjačnicama će imati pitanja, pa su ovlašteni mjenjači dužni pri svakoj transakciji u vrijednosti od 15.000 i više kuna utvrditi i provjeriti identitet stranke i prikupiti osobne podatke, a isto će pravilo i novčani prag vrijediti od prvog dana iduće godine za one koji na zamjenu u eure kune budu donosili u banke, na poštu i Financijsku agenciju, čekat će ih provjera identiteta i davanje podataka.

Onima koji su zamislili kako će lako zaobići sva pravila ako u susjednim zemljama zamijene kune za euro vrijedi informacija da je dopušteno iznošenje do 10.000 eura u gotovom novcu, čekovima, putničkim čekovima, zlatu i prepaid karticama s unaprijed uplaćenim sredstvima i da se o tome mora podnijeti prijava carinicima. 

I na kraju, ako ste čitajući sve ovo zaključili da ćete sve izbjeći kupnjom automobila ili broda, neke imovine vrednije od 75.000 kuna, možete pisati propalo. Možete kupiti što god želite, ali sva plaćanja iznad 75.000 kuna moraju ići preko računa, tako da od pitanja ne možete pobjeći.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay