Jeste li se i vi u koronakrizi našli pred odlukom da je krajnje vrijeme pokrenuti webshop? Uz vodećeg omnichannel pružatelja payment usluga u jugoistočnoj Europi pripremili smo vodič koji će vas uvesti u osnove procesa online plaćanja.

Početkom 2020. stigao je COVID-19, a s njim i nove navike kupaca i okolnosti poslovanja. Hrvatska, kao i većina zemalja diljem svijeta, morala se digitalizirati preko noći. Kupci su tražili online opcije za velik dio toga što su dosad radili offline – kupovinukonferencijeterapijeučenje

A ecommerce je u tome imao poseban značaj. Na skoro mjesec i više dana, mnoge trgovine koje su ovisile o fizičkim poslovnicama ostale su bez kupaca i prihoda. Jedina opcija – prebaciti se online. Webshopovi su u jeku pandemije postali jedno od najtraženijih web rješenja. No, problem je što mnogi nisu znali mnogo o specifičnostima online prodaje. Prakse koje poznaju iz prodaje u fizičkim poslovnicama ne mogu se tek tako preslikati na prodaju preko interneta.

Mnogi jednostavno nisu znali u što se upuštaju, a jedan od velikih upitnika u ecommerceu je online plaćanje. Kako ono funkcionira, što vi trebate osigurati da bi vam kupci mogli uopće uplatiti novac online? Kako taj proces zaštiti od sigurnosnih prijetnji?

Ključna stavka online plaćanja je payment gateway proces o kojem pričamo s Monrijem, vodećim omnichannel pružateljem payment usluga u jugoistočnoj Europi, a uz koji smo pripremili vodič o svim bitnim pitanjima koja vas mogu zateći u procesu uspostavljanja online načina plaćanja na vašem webshopu.

Kako se realizira online plaćanje?

Danas su nam dostupni različiti načini online plaćanja, jedni od njih su i platforme poput PayPala, Stripea, Google ili Apple Paya, a čiji koncept funkcionira na tome da trgovcima i kupcima omogućuju sigurno prebacivanje i spremanje novca s bankovnih računa na te iste platforme, kako bi novac mogli sigurnije i brže koristiti online.

Jer kao što u fizičkom svijetu banke čuvaju novac i online sfera treba svoje posrednike koji će paziti da kupac dobije što je platio, a trgovac novac za ono što je prodao.

Međutim, spomenute platforme nisu se toliko popularizirale u našoj regiji. Online kupovina i verifikacija naplate kakvu većina nas poznaje obavlja se direktno putem web trgovina, a koje da bi omogućile sigurno plaćanje moraju imati integrirane posrednike koji osiguravaju sigurnost transakcija – poznata kao payment gateway rješenja. Ako ste imali priliku prilikom neke online narudžbe baciti oko na informacije (obično na dnu) web stranice, vjerojatno ste vidjeli par tvrtki koje nude takva rješenja u regiji, a koje su posredovale u transakcijama webshopa s kojeg kupujete.

Konkretno, payment gateway alat omogućava da se podaci o kreditnoj kartici sigurno prenesu od trgovca i njegove banke odnosno do kupca i banke koja je izdala karticu kojom se plaća. Što znači da payment gateway služi kao posrednik u sigurnom prijenosu kartičnih podataka pri online plaćanju.

Proces potvrde plaćanja je nešto lakši u fizičkim trgovinama jer se autentikacija podataka na POS-u može obaviti sigurnije zbog “fizičkog peglanja kartice”. Online trgovcima s druge strane, potrebna su payment gateway rješenja jer nema fizičke kartice, a sigurnost naplate treba ostati na razini, payment gateway stoga osigurava razmjenu podataka online kako bi se kupnja/prodaja uspješno finalizirale.

Tko će to implementirani na stranicu?

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Pixabay