BRUXELLES, 28. veljače 2017. (Hina/AFP) – Njemačka i ostale zemlje Europske unije čije uplate u europski proračun nadmašuju transfere iz Bruxellesa morat će uplaćivati još veće iznose nakon izlaska Velike Britanije ali neće u cijelosti pokriti britanski doprinos, upozorio je u utorak europski povjerenik za proračun Guenther Oettinger.

“Mislim da neto uplatitelji nisu spremni preuzeti cjelokupni doprinos Britanije”, kazao je Oettinger u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

“Poljska i ostale zemlje koje neto više dobivaju iz europskog proračuna no što u njega uplaćuju neće se pak pomiriti sa smanjenjem pomoći za strukturno slabije regije za devet milijardi eura. Stoga treba pronaći kompromis”, zaključio je europski povjerenik.

Uz nova financijska opterećenja proizišla iz izbjegličke krize, zajedničkih obrambenih planova koji su tek u povojima, te borbe protiv terorizma, EU bi mogao srezati tradicionalne rashodovne stavke, poput poljoprivrednih subvencija.

U razgovoru za Handelsblat, Oettinger se usprotivio uvođenju svojevrsnog posebnog europskog poreza koji je nedavno predložio bivši talijanski premijer Mario Monti.

Umjesto toga, dio novca mogao bi se namaknuti iz trošarina na gorivo u zemljama članicama – “jedan ili dva eurocenta po litri”, predložio je povjerenik.

London će nastaviti financirati EU projekte u čijem je stvaranju sudjelovao, čak i nakon planiranog konačnog datuma odlaska 2019. godine, napomenuo je Oettinger.

“Uplate Velike Britanije u proračun EU-a neće iznenada prestati s njezinim izlaskom iz EU-a”, podsjetio je nedavno imenovani europski povjerenik za proračun.

Bruxelles se priprema za planiranje rashoda u idućem sedmogodišnjem proračunskom okviru koji stupa na snagu 2021. godine.

Oettinger je dao naslutiti da bi Brexit mogao poslužiti kao prilika za skraćivanje tog proračunskog razdoblja na pet godina, za što se već dugo zalažu zastupnici u Europskom parlamentu, jer bi se time ono izjednačilo s trajanjem njihova mandata.

EU bi mogao predložiti da početak idućeg proračunskog razdoblje bude 2020. godina, kazao je Oettinger, čime bi se Britaniju obvezalo na uplate u proračun do početka novog proračunskog razdoblja 2026. godine.

(Hina)