Rusija traži nekim indijskim kupcima da joj plate naftu u dirhamima, valuti Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla su tri izvora za Reuters i pokazala dokument. Moskva se udaljava od američkog dolara kako bi se izolirala od učinaka zapadnih sankcija.

Rusija je pogođena nizom sankcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika zbog invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Faktura u koju je Reuters imao uvid pokazuje da je račun za isporuku nafte jednoj rafineriji obračunat u dolarima, dok se plaćanje traži u dirhamima.

Ruska naftna kompanija Rosneft gura sirovu naftu preko trgovačkih firmi, uključujući Everest Energy i Coral Energy, u Indiju, sada drugog najvećeg kupca ruske nafte nakon Kine.

Najmanje dvije indijske rafinerije već su podmirile neka plaćanja u dirhamima, rekli su izvori, dodajući da će ih više izvršiti plaćanja u sljedećim danima.

Faktura je pokazala da se plaćanja moraju izvršiti Gazprombank preko Mashreq Bank, njene korespondentne banke u Dubaiju.

Ujedinjeni Arapski Emirati, nastojeći zadržati neutralnu poziciju, nisu uveli sankcije Moskvi, a isplate bi mogle dodatno frustrirati neke na Zapadu, koji privatno kažu da je pozicija UAE neodrživa i da se svrstavaju na stranu Rusije.

Trgovačke firme koje koristi Rosneft od ovog su mjeseca počele tražiti plaćanje u dolarskoj protuvrijednosti u dirhamima, rekli su izvori.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay