Zlato nafta, termometri financijske krize i rata na Bliskom istoku, nastavljaju rasti. Gledajući samo tehničku analizu, oba proizvoda još uvijek ukazuju na mogućnost daljnjeg rasta cijene. 

Zlato doseže najvišu razinu svih vremena u odnosu na nekoliko fiat valuta, a središnje banke akumuliraju rekordnu količinu zlata te su zlatne rezerve središnjih banaka najveće još od Bretton Woodsa.

Gospodarstvo Kine je u trećem kvartalu raslo brže od očekivanja, dok su potrošnja i industrijska aktivnost pozitivno iznenadile u rujnu. Nedavne mjere politike pomažu poduprijeti stidljiv oporavak. U Q3 BDP je zabilježio godišnji rast od 4,9 posto u odnosu na očekivanja od 4,4 posto. Industrijska proizvodnja bilježi trend rasta od 4,5 posto, dok je maloprodaja pokazala ciklički rast od 5,5 posto, oboje iznad očekivanja.

Jeffrey Gundlach upozorava da SAD moraju kontrolirati potrošnju kako bi zadržale dolar kao svjetsku rezervnu valutu. Od 2008. godine SAD više ne kontroliraju javnu potrošnju. U samo 15 godina državni dug je porastao s 4 na 33 trilijuna dolara. Ipak čini se da je najveći gubitnik u svim ovim globalnim previranjima i geopolitičkom šahu zadnje dvije-tri godine Europa i euro. Prema izvještaju, najčešće korištene valute u međunarodnoj trgovini putem SWIFT sustava je američki dolar (84,15 posto), pa kineski juan (5,8 posto) pa tek onda euro (5,43 posto). To je prvi put da je juan prestigao euro i postao druga glavna trgovačka valuta. Sve više zemalja pokušava regulirati trgovinu u lokalnoj valuti.

Cijeli članak možete pročitati na: rebuild.lidermedia.hr

Foto: Pixabay