U zadnje vrijeme čitam o kaznama za one koji su ribarili blizu uzgajališta, pa pitam koja su uopće pravila i smije li netko uopće tamo loviti. Neke sam vidio kako love točno usred uzgajališta, a nitko ih nije prijavljivao?

Božo R, Trogir

Oznake na moru su popriličan problem u praksi, i to ne radi njih samih, već činjenice da najveći broj ljudi koji borave na moru ne zna čemu većina oznaka služi. O ronilačkim plutačama, koje upozoravaju da ispod njih netko roni, već su ispredene legende.

ŽUTA BOJA

Pravilnikom o sustavu obilježavanja plovnih putova i objektima sigurnosti plovidbe definirano je da se koriste posebne oznake za niz morskih područja, uključujući i polja za marikulturu. Te posebne oznake obojene su žutom bojom, a po obliku moraju biti različite od ostalih standardnih oznaka i obično imaju žuti znak na vrhu oznake.

U slučaju da ne znate ove propise, što vas ni u kojem slučaju ne oslobađa od odgovornosti, kazne za ovakve prekršaje i nisu baš male. Naime, novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 30.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako obavlja ribolov i druge radnje koje mogu ometati djelatnost uzgoja. U slučaju da ste fizička osoba, primjerice sportski ili rekreacijski ribolovac, novčana kazna za ovakav prekršaj je od 2000 do 5000 kn.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay