‘Pametna lokalna samouprava’ održana je 30. rujna i 01. listopada 2016.g. u Novalji u organizaciji Grada Novalje i Udruge gradova RH pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave. Predsjednica organizacijskog odbora i voditeljica skupa bila je doc. dr. sc. Marija Boban. Skup je okupio ključne znanstvenike i stručnjake na jednom mjestu uz sudionike iz gradova iz cijele Hrvatske- od Murskog  Središća, Ludbrega, Čakovca i Križevaca do Trogira, Vrgorca i Makarske povezujući teoriju i praksu samim time otvarajući dijalog.

Program skupa su obilježile interdisciplinarne teme uz zanimljive primjere iz prakse- uključujući i goste iz kineskog ZTE koji su bili i registrirani sudionici skupa. Pametni gradovi, kao ključna tema prvog dana skupa, predstavili su ključne tehnološke trendove i oblike financiranja tehnologija koje se implementiraju prvenstveno s ciljem podizanja kvalitete života građan. Također, u tu svrhu organiziran je i okrugli stol izgradnje infrastrukture širokopojasnog interneta u RH koji je moderiran od strane HAKOM-a kao ključnog provedenog tijela za provedbu projekata u tom području na razini RH. Drugog dana, temu reforme teritorijalnog ustroja moderirao je prof. Ivan Koprić, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je zajedno s kolegama predstavio modele i rješenja u svrhu povećanja efikasnosti i efektivnosti JRLS. U raspravi i zaključcima stavljen je naglasak na potrebu kontinuirane reforme (brz obzira na odabrani model) u dužem vremenskom razdoblju (do 2025.) kako bi se postigli ključni ciljevi koji će imati dugoročan pozitivan rezultat.

Najvažniji zaključak, i ujedno i poruka ovog skupa, jest  potreba kontinuirane suradnje znanosti i struke s JLS-om uz preporuku da se ovakav oblik skupova nastavi.

Više o skupu pogledajte u prilogu medijskog pokrovitelja Terracon Busines News-a.