Istraživači s mrežne stranice Privacy Affairs analizirali su stotine nedavnih popisa na dark webu, gdje hakeri rutinski razmjenjuju ukradene vjerodajnice, a zatim su izračunali prosječne cijene različitih vrsta prijava na prodaju.

Tako su, primjerice, utvrdili da ukradeni Facebook profil stoji oko 74,5 dolara, Instagram profil vrijedi ipak nešto manje – oko 55,5 dolara, dok se Twitter profil na dark webu cijeni na nekih 49 dolara. Informacije s mreža mogu se koristiti u velikom broju prijevara, kao i za krađu identiteta.

Iznenađujuće ili ne, hakirani Gmail račun u prosjeku ima još višu prodajnu cijenu – čak 155,7 dolara – djelomično i zbog činjenice da bi baš on mogao pružiti širok raspon uvida u život žrtve i njezine druge račune.

Ipak, čini se da su najskuplji profili oni u sustavima za mrežno plaćanje, koje hakeri koriste za novčane transakcije s drugim lopovima kako bi smanjili šansu da budu razotkriveni. Hakeri su ponudili uporabu ukradenih PayPal računa za prijenos iznosa od 1000 do 3000 dolara u zamjenu za naknadu u prosjeku od 320 dolara, navodi se u izvješću.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay