ZAGREB, 31. prosinca 2016. (Hina) – Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna porastao, drugi tjedan zaredom, a u posljednjim danima ove godine, u kojoj su indeksi skočili više od 17 posto, u fokusu ulagača bila je dionica Ine.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,17 posto, na 1.994 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,18 posto, na 1.158 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 73 milijuna kuna, što je otprilike 30 milijuna više nego tjedan dana ranije.

U cijeloj ovoj godini, koju su obilježili ubrzanje rasta domaćeg gospodarstva i rekordna turistička sezona, Crobex je skočio za 18,05, a Crobex10 za 17,1 posto, što je njihov prvi rast u dvije godine.

U posljednjem tjednu 2016. u fokusu ulagača bila je dionica Ine jer je premijer Andrej Plenković prošloga vikenda izvijestio da Vlada kani od mađarskog MOL-a otkupiti njegov cijeli udjel u domaćoj naftnoj kompaniji.

Zahvaljujući tome, cijena Ine početkom tjedna snažno je porasla, pa je u jednom trenutku dosegnula 3.600 kuna, najvišu razinu od travnja prošle godine.

No, u drugom dijelu tjedna izgubila je sve te dobitke, pa je u petak cijena Ine pala na 2.900 kuna, što je 0,85 posto manje nego što je iznosila tjedan dana prije. Promet tom dionicom dosegnuo je prošloga tjedna 1,8 milijuna kuna.

U petak je Plenković izvijestio da se za kupnju dionica Ine razmišlja po modelu inicijalne javne ponude 25 posto dionica HEP-a.

Najveći promet na burzi prošloga je tjedna ostvaren dionicama HT-a, oko 9 milijuna kuna, pri čemu su pojeftinile 2,9 posto, na 169 kuna.

S prometom od 6,15 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, koja je poskupila gotovo 2 posto, na 34,86 kuna.

U blok transakciji redovnim dionicama Adris grupe ostvaren je, pak, promet od 5,9 milijuna kuna, po cijeni od 590 kuna.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvaren je promet od 2,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,8 posto, na 459,90 kuna.

Promet veći od dva milijuna kuna ostvaren je prošloga tjedna i dionicama Podravke te Atlantic Grupe. Pritom je cijena Podravke porasla 0,2 posto, na 377,50 kuna, a Atlantica 1,4 posto, na 882 kune.

Atlantic Grupa radi na akviziciji u zapadnoj Europi zbog ograničenog prostora za rast na području bivše Jugoslavije, kazao je prošloga tjedna u razgovoru za Reuters utemeljitelj i izvršni direktor tvrtke Emil Tedeschi. Istaknuo je da će cijena akvizicije biti dvoznamenkasta u milijunima eura, ne otkrivajući daljnje pojedinosti.

Na listu milijunašica prošloga su se tjedna uvrstile i dionice Končar-Elektroindustrije, Leda, Auto Hrvatske te Zagrebačke banke.

Pritom je cijena Auto Hrvatske skočila 8,7 posto, dok je cijena dionice Zabe pala 0,1 posto, Končara 0,2, a Leda gotovo 2 posto.

U petak je pažnju ulagača privukla i dionica Badela 1862, nakon što je slovački St Nicolaus, u konzorciju s Dalmacijavinom i Oštrcom, predao obvezujuću ponudu za otkup tražbina prema Badelu 1862 utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe te iskazao spremnost na ulaganje 46,6 milijuna eura vlastitih sredstava. Obvezao se, u slučaju prihvaćanja ponude, uložiti ukupno 352 milijuna kuna u idućih šest godina.

Cijena dionice Badela 1862 porasla je prošloga tjedna više od 10 posto, na 25 kuna, uz promet od oko 180 tisuća kuna.

(Hina)