ZAGREB, 7. travnja 2017. (Hina) – Crobex indeksi Zagrebačke burze u petak su porasli za više od jedan posto, a u danu u kojem je Uprava Agrokora podnijela zahtjev za aktivaciju “lex Agrokora” većina dionice tvrtki iz sastava tog koncerna trgovanje je zaključila s rastom cijene, izuzev Jamnice koja je među većim gubitnicama. 

Crobex indeks porastao je za 1,35 posto, na 1.950,41 bod, a Crobex10 za 1,07 posto, na 1.137,53 boda.

No, oštar pad protekla tri dana vidljiv je u padu indeksa na tjednoj razini, Crobex je u odnosu na prošli petak u minusu od 1,95 posto, a Crobex10 za 1,67 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 14,8 milijuna kuna, što je oko 29,7 milijuna kuna manje nego jučer.

Najtrgovanije su bile dvije dionice iz sastava koncerna Agrokora, Leda s prometom od 3,4 milijuna kuna i Jamnice 2,7 milijuna kuna, a trgovanje su zaključile s različitim predznacima.

Tako je dionici Leda cijena porasla za 5,50 posto, na 4.220 kuna, a Jamnice pala za 7,69 posto, na 72.000 kuna.

Te su dvije kompanije pri kraju burzovnog trgovanja izvijestile da ulaze u kategoriju povezanih i ovisnih društava Agrokora, koji je u petak podnio zahtjev za aktivaciju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Predsjednik Agrokor Ivica Todorić pritom je u izjavi istaknuo da je ta odluka donesena u uvjerenju da je to u najboljem interesu za svakog pojedinog zaposlenika, partnera, dobavljača, svih drugih dionika te cjelokupnog gospodarstva.

Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je da je u petak, u 15,45 sati, zaprimio prijedlog Agrokora za pokretanje postupka izvanredne uprave nad koncernom i njegovim ovisnim i povezanim društvima.

Trgovački sud o tome je obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, navodi se u obavijesti Suda.

Sud poziva Vladu da na prijedlog Ministarstva u roku dva radna dana od dana zaprimanja obavijesti predloži imenovanje izvanrednog povjerenika i takvu odluku bez odgađanja dostavi Sudu.

Nakon što primi tu odluku Vlade, Sud će u iduća dva radna dana donijeti rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave i odluku o imenovanju izvanrednog povjerenika, navodi se u obavijesti koju je potpisala sutkinja Nevenka Siladi Rstić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je ranije u petak kako će Vlada, ako i kada se Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH aktivira, biti spremna, a izrazio je i uvjerenje da će se idućeg tjedna situaciju u hrvatskom gospodarstvu u vezi s Agrokorom stabilizirati.

Od Agrokorovih kompanija nešto se više danas trgovalo dionicama Belja, za 679,7 tisuća kuna, uz rast cijene za 5,38 posto, na 13,70 kuna.

Dvoznamenkaste poraste bilježe dionice Vupika, za 10 posto, na 33 kune, te Zvijezde, koje su s rastom za 17,07 posto, na 2.384,76 kuna, i najveće dobitnice.

Dionicama Vupika ostvaren je promet od oko 160 tisuća kuna, a Zvijezde 96 tisuća kuna.

Znatno skromniji promet imale su dionice Tiska, 15,5 tisuća kuna, a cijena im je u plusu od 3,33, na 154,99 kuna.

Uz Ledo i Jamnicu, među milijunaše su se danas uvrstile i povlaštene dionice Adris grupe, kojih je protrgovano za 1,4 milijuna kuna, te Podravke, s nešto više od milijun kuna prometa.

Povlaštenim dionicama Adrisa cijena je porasla za 1,10 posto, na 460 kuna, dok je nešto više, za 2,64 posto, na 350 kuna, porasla cijena dionicama Podravke.

I ostale likvidnije dionice trgovanje su zaključile u plusu, primjerice Atlantske plovidbe s porastom za 6,28 posto, Uljanik plovidbe za 5,91 posto, Zagrebačke banke 5 posto, Dalekovoda 3,73 posto, Valamar Riviere 1,78 posto, itd.

Cijena je porasla i dionicama Petrokemije, za 1,59 posto, na 12,80 kuna, uz promet od 120 tisuća kuna.

U kutinskom je proizvođaču mineralnih gnojiva u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, no nakon današnjeg sastanka u Vladi i dogovora s dobavljačem plina, PPD-om, proizvodna su postrojenja vraćena u punu proizvodnju.

Premijer Andrej Plenković u petak se sastao s čelnicima Petrokemije i PPD-a i nakon tog sastanka izvijestio kako je dogovoreno da PPD nastavi s opskrbom plina Petrokemiji.

“Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije angažirat će se na pronalaženju sredstava koja bi omogućila dodatnu likvidnost Petrokemije, a naravno da nas u perspektivi očekuje kvalitetan i ozbiljan proces restrukturiranja, pa i dokapitalizacija kako bi se osigurala dugoročna održivost”, istaknuo je Plenković.

Vujnovac je kazao kako je dug Petrokemije prema PPD-u iznad 300 milijuna kuna, ali i kako je PPD, kao i više puta do sada, “opet stao uz bok Petrokemije i djeluju tako da se ne nanese dodatna šteta Petrokemiji i hrvatskom gospodarstvu”.

Među objavama na Burzi je i ona Čakovečkih mlinova da su putem svoje tvrtke Trgovina Krk kupili tvrtku Kvarner Punat trgovine.

Društvo Trgovina Krk, koje je u većinskom vlasništvu Čakovečkih mlinova, temeljem Ugovora o kupoprodaji i prijenosu poslovnih udjela, od 7. travnja 2017. godine, steklo je 1931 poslovni udio društva Kvarner Punat trgovine, a što predstavlja stopostotni temeljnog kapitala tog društva, navodi se u objavi Čakovečkih mlinova.

Dionicama Čakovečkih mlinova cijena je porasla za 1,64 posto, na 6.200 kuna, uz promet od 105,4 tisuće kuna.

S padom, pak, cijene za 6,52 posto, na 1.028,26 kuna, trgovanje je zaključila dionica Jadroagenta, iz kojeg su najavili da će veći dio prošlogodišnje neto dobiti isplatiti dioničarima kroz dividendu.

Naime, danas je održana glavna skupština Jadroagenta na kojoj je odlučeno da se od lanjske neto dobit od 6,7 milijuna kuna, većina tog novca ili 6,65 milijuna kuna isplati dioničarima za dividendu, koja će iznositi 60 kuna bruto po dionici. Dividenda će se isplatiti dioničarima upisanim u SKDD 13. travnja, a tražbina za isplatu dividende dospijeva 19. travnja, odlučila je skupština.

Promet dionicama Jadroagenta iznosio je skromnih 44,5 tisuća kuna.

Znatno veći promet, 468,2 tisuće kuna, imale su dionice Viadukta, kojima cijena nastavlja padati deseti trgovinski dan za redom, danas za 5,79 posto, na 119,50 kuna. U protekla tri tjedna cijena dionicama Viadukta ukupno je pala za gotovo 70 posto, što analitičari obrazlažu nizom negativnih vijesti oko tog građevinara, od kašnjenja radova i otkazivanja ugovora za radove na mostu Čiovo, smjene Uprave, blokade računa.

 

(Hina)