ZAGREB, 26. travnja 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj burzi i u srijedu se očekuje mirno trgovanje, budući da su investitori na oprezu uoči objave financijskih izvješća za prvo tromjesečje, ali i zbog situacije u Agrokoru.

Svih pet analitičara u anketi Hine očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je pao za 0,40 posto, na 1.937 bodova, a Crobex10 za 0,15 posto, na 1.140 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je 3,6 milijuna kuna više nego u ponedjeljak.

“Na domaćem je tržištu već nekoliko dana slabiji promet, manje je transakcija i vidi se da su investitori stali. Trenutno prevladava negativna atmosfera. Što se tiče Agrokora, i dalje puno više ne znamo o situaciji u kojoj se nalazi, nego što znamo. Tu i tamo pristigne nam neka vijest, kao jutros iz Sberbanka”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Prvi zamjenik predsjednika najveće ruske banke Sberbank Maksim Poletaev izjavio je da banka razmatra prodaju 1,1 milijardu eura zajmova odobrenih Agrokoru te da je spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna.

“Razmatramo i mogućnost prodaje duga Agrokora te smo u razgovoru s kupcima na svjetskim tržištima”, izjavio je Poletaev u intervjuu za Reuters u utorak.

Prema posljednjim dostupnim službenim podacima iz prošlog rujna, Agrokorovi dugovi dosegnuli su zbog brzog širenja u regiji 45 milijardi kuna ili 6,42 milijarde dolara, što je šest puta više od dioničke imovine.

Precizniji podaci o Agrokorovom dugu očekuju se do kraja lipnja, jer svi kreditori, uključujući i banke i dobavljače, moraju do 10. lipnja podnijeti svoje zahtjeve.

“Danas očekujem mirno trgovanje, slično kao i jučer.. Smjer kretanja Crobexa ovisit će o vijestima koje će nam prispjeti, kao i financijskih izvješća za prvo tromjesečje”, kaže Rinkovec.

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom Leda, 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 4,05 posto, na 3.645 kuna.

Cijena je snižena i drugim Agrokorovim izdanjima, iz kojega su izvijestili da je za savjetnika za restrukturiranje koncerna odabrana tvrtka AlixPartners te da bi plan restrukturiranja trebao biti gotov u listopadu ili studenom, kada se utvrdi konačni iznos vjerovničkih tražbina.

Tako je dionica Belja jučer pojeftinila 7,22 posto, na 8,35 kuna, Vupika za 9,52 posto, na 19 kuna, Zvijezde za 1,79 posto, na 2.199 kuna, a Jamnice za 0,16 posto, na 54,899 kuna.

Dionica HT-a poskupila je, pak, za 0,33 posto, na 174,80 kuna, s prometom od dva milijuna kuna. Skupština toga društva odlučila je jučer iz dijela lanjske dobiti isplatiti dividendu od šest kuna po dionici.

Promet veći od milijun kuna, 1,56 milijuna, ostvaren je i povlaštenom dionicom Adris grupe, uz pad cijene za 0,21 posto, na 467 kuna.

Po visini prometa slijedi dionica Đuro Đaković grupe, od 468,8 tisuća kuna i rastom cijene za 12,52 posto, na 40 kuna.

Slavonskobrodska tvrtka je izvijestila da je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od sedam milijuna kuna, nasuprot 11,5 milijuna kuna gubitka u istom razdoblju prošle godine. Iz kompanije ističu kako je to najbolji rezultat poslovanja grupacije u jednom kvartalu u novijoj povijesti.

(Hina)