ZAGREB, 23. travnja 2017. (Hina) – Zahvaljujući smirivanju krize u koncernu Agrokor, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi protekloga tjedna ojačali oko 2 posto, prekinuvši 5-tjedni negativni niz, a i idućega će tjedna njihovo kretanje ponajviše biti pod utjecajem vijesti vezanih uz restrukturiranje Agrokora.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 2,31 posto, na 1.949 bodova, a Crobex10 za 1,97 posto, na 1.139 bodova.

Redovni promet iznosio je 102,6 milijuna kuna, što je oko 22 milijuna kuna manje nego tjedan ranije.

“Nakon pet tjedana gubitaka, Crobexi su prošloga tjedna ojačali. U fokusu ulagača ponovno su bile dionice iz sastava koncerna Agrokor, koje su u utorak i srijedu bile zaslužne za gotovo polovinu ukupnog redovnog prometa dionicama, uz jači oporavak cijene. Krajem tjedna bio je pojačani promet i dionicama Adris Grupe, zbog objave konsolidiranih rezultata i prijedloga isplate dividende”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Nastavno na pozitivne vijesti iz Agrokora o novom kreditu od 80 milijuna eura te najavama kako bi banke mogle preuzeti dugove od dobavljača, dionice iz sastava koncerna ostvarile su rast cijena, u utorak čak i po dvoznamenkastim stopama, dodaje Jurić.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Leda, s prometom od 24,6 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 21,9 posto, na 3.778,99 kuna.

Među dionicama kompanija iz sastava Agrokora najviše je skočila cijena dionice Zvijezde, za 35,54 posto, na 2.250 kuna.

Znatno se oporavila i cijena dionice Jamnice, za 10 posto, na 55.000 kuna.

Istodobno, dionica Belja oslabila je 3,27 posto, na 9,16 kuna, a Vupika za 17 posto na 19,9 kuna, te je bila i najveća gubitnica.

Uz dionice Agrokorovih kompanija, znatniji promet ostvaren je i dionicama HT-a, gotovo 6 milijuna kuna, a cijena im je pritom porasla 0,28 posto, na 174,5 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlašteno izdanje Adrisa, s prometom od 4,7 milijuna kuna, a cijena mu je ojačala 1,58 posto, na 463,2 kune.

Redovnom izdanju Adrisa cijena je poskočila 1,77 posto, na 571 kunu, no uz promet od svega 146.000 kuna.

“Adris Grupa objavila je u četvrtak dobre rezultate poslovanja u 2016. godini te prijedlog isplate dividende od 17 kuna po dionici. Dividenda od 2 kune više po dionici u odnosu na godinu ranije pozitivno se odrazila na burzi na cijene redovne i povlaštene dionice Adrisa i u četvrtak i u petak”, kaže Jurić.

Od ostalih poslovnih vijesti, Jurić ističe da je vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj Valamar Riviera u utorak objavila da u dogovoru sa sindikatima diže plaće svim zaposlenicima za 6 posto, što predstavlja nastavak kontinuiranog ulaganja u motiviranje i nagrađivanje svojih zaposlenika.

Dionica Valamara poskupila je 0,95 posto, na 42,4 kune, a njome je ostvareno 2 milijuna kuna prometa.

Najveće dobitnice među likvidnijim izdanjima bile su dionice Viadukta, sa skokom cijene za 28,4 posto, potom Dukata za 26,8 posto, Instituta IGH za 20,5 posto, Optima Telekoma za 16,2 posto itd.

“Sljedeći tjedan očekujemo ponovno pojačan promet dionicama kompanija iz koncerna Agrokor, a rast ili pad Crobexa ovisit će uvelike o korporativnim vijestima tijekom tjedna, te raspoloženju investitora vezano za daljnji tijek restrukturiranja Agrokora”, zaključuje Jurić.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak u petak je izrazio očekivanje da će većina banaka i dobavljača potpisati Promemoriju o mjenicama te izvijestio da je odabran savjetnik za restrukturiranje, čije će ime biti poznato početkom idućega tjedna.

Ocijenio je da je “Agrokor bio harmonika koja je rastezala plaćanja prema dobavljačima koliko je mogla” i sad se to pokušava svesti na normalne rokove, a očekuje da bi do početka lipnja sve kompanije iz tog koncerna trebale biti u situaciji da svoje obveze servisiraju na vrijeme.

(Hina)