Kompanija Meta je najavila da će za svoj projekt Metaverzum zaposliti 10.000 ljudi u Europi. Potražnja za tom vrstom stručnjaka je posljednjih nekoliko godina iznad ponude. Samo u Njemačkoj je krajem 2021. nedostajalo 96.000 stručnjaka iz te branše – radi se o softverskim inženjerima, produkcijskim menadžerima i administratorima informacijske tehnologije. Prema aktualnim anketama dvije trećine kompanija očekuju da će se manjak stručnjaka povećavati.

Pandemija je dodatno učinila svijet rada složenijim. Poslije skoro dvije godine rada od kuće, suradnici mnogih poduzeća su prema anketama uglavnom zagovornici fleksibilnog odnosa pri ponovnom otvaranju ureda. Povećanje troškova stanovanja u velikim tehnološkim centrima kao što su Dublin, Pariz ili Berlin, za talentirane stručnjake je smanjilo atraktivnost preseljenja u te centre, a relativno male udaljenosti u Europi čine prekogranični rad izvodljivom opcijom.

Već je ustaljeno mišljenje da se rad na daljinu dokazao tijekom pandemije, suradnici su pokazali da mogu biti produktivni i kada rade kod kuće, a one tvrtke koje to ne prihvaćaju imat će problem s konkurencijom.

Rad na daljinu na prvom mjestu

Najveći broj suradnika kompanije Meta smješten je u Velikoj Britaniji i Irskoj, ali postoji i mreža predstavništava u kontinentalnoj Europi. Ukupna regija u koji ulaze Europa, Bliski istok i Afrika obuhvaća i zonu od osam zemalja u kojima suradnici mogu raditi na daljinu: Francuska, Njemačka Italija, Irska, Nizozemska, Poljska, Španjolska i Velika Britanija. Kelley Cousins kaže da suradnici, čija uloga u kompaniji to dozvoljava, mogu se odlučiti za rad na daljinu: „Možda su radili u Irskoj, a žele raditi iz Španjolske ili Njemačke. To je opcija koja je na raspolaganju.” Meta će plaćati suradnike po tarifi koja je uobičajena na mjestu stanovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay