“FACEBOOK-zviždačica” Frances Haugen nastavlja tradiciju brojnih insajdera koji odavno upozoravaju na anomalije u tehnološkoj industriji, piše Deutsche Welle.

Među tim zviždačima su i Timnit Gebru, bivši Googleov stručnjak za umjetnu inteligenciju, Maren Costa, bivša zaposlenica Amazona, te nekadašnji suradnik Applea Thomas le Bonniec. Sama činjenica da zviždači sve češće javno govore o mračnim stranama svoje branše neke promatrače navodi na zaključak da je nastupila nova “zviždačka era u tehnološkoj branši”. Ta su otkrića izazvala doduše veliku pozornost diljem svijeta, i to ne samo u tech-branši. No, često nije bilo nikakvih posljedica. Još uvijek nema nekih značajnijih pravnih posljedica.

Cambridge Analytica

I Brittany Kaiser ima dosta iskustva s ovom problematikom. Ova 35-godišnjakinja je 2018. postala poznata u cijelom svijetu – zbog informacija o njezinom bivšem poslodavcu, a to je kompanija Cambridge Analytica. Kaiser je naime objavila dokumente iz kojih se može vidjeti na koji način je Cambridge Analytica koristila podatke milijuna korisnika Facebooka, kako bi utjecala na ishod izbora – od Trinidada i Tobaga pa sve do SAD-a.

Umjesto jedne Cambridge Analytice mi sad imamo stotine Cambridge Analytica”, bilancira Kaiser u razgovora za DW. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay