KADA su prije sedam godina Filip Ljubić, Dalibor Jurgec i Vedran Tolić osnovali agenciju Q, odlučili su se za pokretanje biznisa u brzo rastućem i vrlo konkurentnom IT sektoru.

Bile su to godine kada su tehnološke tvrtke u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, nicale na sve strane, što je omogućio brz razvoj novih tehnologija. Neke od njih su uspjele u svojim planovima, a neke nisu. No Q spada u one koje su ostvarile uspjeh, što su prepoznali i ozbiljni igrači u svijetu. 

Svjetske agencije su ih uvrstile među najbolje softverske tvrtke u Europi i svijetu 

Tako je Clutch, svjetska istraživačka agencija za rangiranje IT tvrtki, Q nedavno uvrstila među 20 najboljih web development kompanija u svijetu te među deset najboljih u Europi, dok ih je konzultantska tvrtka Deloitte proglasila najbrže rastućom softverskom agencijom u Europi. 

“Ponosni smo što je Clutch, kao najpoznatija svjetska platforma za rangiranje IT tvrtki, prepoznao Q kao jednu od najboljih agencija u Europi. Čak devet od 10 najvećih klijenata Q-a su vodeće svjetske tvrtke u svojim industrijama”, poručio je tada prvi čovjek Q-a Ljubić.

Klijenti su im velike kompanije iz svijeta medija, zdravstva, trgovine, automobilske i drugih industrija

Danas Q ima tridesetak velikih klijenata. Među njima su, ili su donedavno bile, kompanije poput Timesa, BBC-ja, Novartisa, Medija, Manpowera, Vaillanta, Hiltija, Nestlea, Facebooka, Walmarta, Vodafonea, Lufthanse i Volkswagena. Za njih proizvode, ili su proizveli, aplikacije koje kompanijama pomažu u radu i razvoju njihovih proizvoda. 

Primjerice, objašnjava Ljubić, aplikacija koju su razvili za Medi skenira koljena i daje rješenje za izradu steznika. S druge strane, aplikacija koju su razvili za Volkswagen omogućuje skeniranje automobila i njegov prikaz u raznim bojama i s različitim gumama. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay