ZAGREB, 11. siječnja 2017. (Hina) – Najveći rizici koje prepoznaje korporativni sektor u Hrvatskoj vezani su uz uvjete poslovanja, posebice česte zakonske izmjene i promjene regulatornog okvira, pokazuje ovogodišnje izdanje istraživanja “Allianzov barometar rizika”.

Godišnji Allianzov barometar rizika objavljuje kompanija Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) i temelji se na istraživanju u kojem je sudjelovalo 1.237 stručnjaka za rizik iz 55 zemalja. Uz regionalnu analizu, u istraživanju se istražuju rizici povezani s konkretnim sektorom, na primjer za sektor proizvodnje, pomorstva i brodogradnje te za ostale velike industrije.

U Europi je na vrhu poslovnih rizika zastoj u poslovanju i opskrbnom lancu, a slijede cyber napadi, odnosno cyber kriminal, curenje informacija, tehnički kvarovi povezani s IT tehnologijom i sl., te kretanja na tržištu, odnosno nestalnost, žestoka konkurencija i stagnacija tržišta.

U Hrvatskoj, uz promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam i sl., kao najčešće prepoznat rizik na visokom drugom mjestu nalaze se kretanja na tržištu, dakle nepredvidivost, jače tržišno natjecanje i novi sudionici, spajanja i preuzimanja, stagnacija tržišta, fluktuacije na tržištu, kao i makroekonomska kretanja, odnosno programi štednje, povećanje cijena dobara, deflacija i inflacija.

“Najveći rizici koje prepoznaje korporativni sektor u Hrvatskoj vezani su uz uvjete poslovanja i održavaju iskustva prethodnih godina. Upravo česte zakonske izmjene i promjene regulatornog okvira poduzeća navode kao jedan od najvećih problema u poslovanju na hrvatskome tržištu”, komentirao je nalaze ovogodišnjeg barometra rizika član Uprave Allianza Zagreb zadužen za financije Kristijan Buk.

Globalno, poduzeća su sve zabrinutija zbog nepredvidivog poslovnog okruženja koje se očituje u nestabilnim tržištima te rastućim političkim opasnostima poput protekcionizma ili terorizma. Ostali razlozi za zabrinutost koji su u porastu su digitalne dileme koje proizlaze iz novih tehnologija i cyber rizika te prirodne katastrofe. Međutim, najveći razlog za zabrinutost i dalje su gubici zbog zastoja u poslovanju, pokazuju zaključci ovogodišnjeg “Allianzovog barometra rizika”.

(Hina)