FRANKFURT, 11. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Najveći europski proizvođači automobila žele na starom kontinentu ubrzati izgradnju mreže brzih punionica za električne automobile i time pokušati pritisnuti tržišnog lidera Teslu.

BMW, Volkswagen, Ford i Daimler planiraju izgraditi oko 400 punionica sljedeće generacije u Europi, koje umjesto punjenja koje traje satima, automobil mogu napuniti za nekoliko minuta.

Dugo vrijeme potrebno za punjenje baterija jedan je od najvećih nedostataka električnih automobila u odnosu na konvencionalne, koji se gorivom mogu napuniti za nekoliko sekundi.

Vozači električnih automobila dosad su morali ostaviti vozila u punionici satima za putovanje od grada do grada, čime su se duga putovanja pokazala nepraktičnima.

Instaliranje novih, bržih punionica moglo bi potaknuti cjelokupno tržište, a također pomoći tradicionalnim proizvođačima automobila smanjiti jaz u odnosu na Teslu, kompaniju iz Silicijske doline koja je svjetski lider u proizvodnji električnih automobila i ima razvijenu mrežu vlastitih punionica.

Najbrže punionice koje su trenutno u upotrebi, njih više od 1.800, su Tesline, a sa snagom od 120 kilovata još uvijek im treba pola sata kako bi automobil dobio dovoljno energije da prijeđe 270 kilometara.

Proizvođači automobila uvjerili su inženjere i energetske stručnjake, uključujući one iz njemačkih kompanija Innogy, E.ON i Siemens te portugalskog Efaceca, da započnu rad na razvoju tehnologije, rekao je za Reuters dobro upućeni izvor.

Novi punjači od 350 kilovata bili bi gotovo tri puta jači od Teslinih.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk na Twitteru je poručio kako je punjač od 350 kilovata ‘dječja igračka’, potaknuvši time spekulacije o tome razvija li Tesla još jače punjače.

Europski proizvođači automobila vjeruju da se nalaze na vrhuncu vala potražnje za električnim automobilima. Izvršni direktor Daimlera Dieter Zetsche očekuje kako će do 2025. električna vozila činiti 15-25 posto ukupne prodaje Mercedesa.

No, stručnjaci prvo trebaju riješiti problem jednostavnijeg i bržeg punjenja.

U Europi već postoji mreža od gotovo 72.000 javnih punionica za električne automobile, no većina ih je toliko spora da su za dostatno punjenje potrebni sati.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) napominje kako je samo oko 5.800 punionica u Europi ‘brzo’, u smislu da je snaga punjenja 43 kilovata ili više, što je jednako istovremenom radu 90 strojeva za pranje rublja.

Izgradnja tisuća brzih punionica širom svijeta zahtijeva milijarde dolara ulaganja, što predstavlja dobru priliku za proizvođače. Prema procjenama, pojedina brza punionica bi stajala oko 200.000 eura.

(Hina)