ZAGREB, 11. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potvrdila je u srijedu kako je zaprimila tužbu Grčke za isplatu jamstava zbog neisporučenih patrolnih brodova, za što je HBOR izdao garancije, te istaknula da su grčki zahtjevi za plaćanje po tim garancijama djelomično neosnovani.

Prema raspoloživim informacijama, Grčka je pred sudom u Pireju podnijela tužbu 7. lipnja 2016. godine, a putem Općinskog građanskog suda u Zagrebu dostavila ju je HBOR-u 14. prosinca 2016. godine, stoji u odgovoru HBOR-a Hini.

Jutarnji list u srijedu piše kako Grčka tuži HBOR zbog neisporučena četiri od šest patrolnih brodova koji su naručeni 13,3 milijuna eura vrijednim ugovorom s brodogradlištem Montmontaža Greben s Korčule, koji je HBOR pokrio jamstvima.

Iz HBOR-a pojašnjavaju da su hrvatski izvoznik i Grčka sklopili izvozni ugovor za izgradnju i isporuku šest patrolnih brodova, za što je HBOR izdao dvije garancije za povrat avansa i dvije garancije za garantni period, u korist Grčke kao korisnika garancija, a sve u svrhu poticanja izvozne proizvodnje.

Na temelju tog ugovora hrvatski je izvoznik isporučio dva broda, “dok je s isporukom preostala četiri došao u zakašnjenje, djelomično i zbog činjenice da je Grčka kršila dio svojih ugovornih obveza te je kasnila s plaćanjem kupoprodajne cijene isporučene brodove”.

“S obzirom da je izvoznik zbog toga došao u zakašnjenje s isporukom preostalih brodova, Grčka je u svibnju dostavila HBOR-u konačni poziv za plaćanje po izdanim avansnim garancijama i garancijama za garantni period. U konačnom pozivu Grčka navodi da je hrvatski izvoznik isporučio samo dva od šest ugovorenih brodova, da je na temelju administrativne odluke raskinut izvozni ugovor pa, obzirom na navedeno, poziva HBOR da izvrši plaćanje po izdanim garancijama”, navode iz HBOR-a.

Ističu i da su po zaprimljenom tog poziva izvijestili Grčku da je poziv “djelomično neosnovan jer se potražuje povrat avansa za izgradnju pet brodova, unatoč činjenici što je izvoznik već isporučio dva broda te da ne može tražiti povrat avansa za valjano isporučene brodove”.

“Imajući u vidu da je Grčka dostavila HBOR-u djelomično neosnovan poziv na plaćanje po garancijama, hrvatski izvoznik je zatražio od Trgovačkog suda u Zagrebu donošenje privremene mjere. Slijedom toga Trgovački sud u Zagrebu je donio Rješenje o privremenoj mjeri kojom se HBOR-u zabranjuje plaćanje određenog iznosa do pravomoćnog okončanja postupka u cilju sprečavanja nastanka teško nadoknadive štete. Hrvatski izvoznik u prijedlogu za izdavanje Privremene mjere obrazložio je Sudu da se u odnosu na povrat avansa za isporučeni drugi brod radi o neosnovanom pozivu za plaćanje od strane Grčke države usmjerenom ka stjecanju nepripadajuće imovinske koristi”, pojašnjavaju iz HBOR-a.

Navode i da su 31. svibnja prošle godine “Grčkoj izvršili plaćanje po pozivu za plaćanje, osim iznosa u visini avansa za drugi brod, a koje plaćanje je HBOR-u zabranjeno donesenom Privremenom mjerom”, no nakon toga je uslijedila grčka tužba.

“Prema raspoloživim informacijama, Grčka je pred sudom u Pireju podnijela tužbu 7. lipnja 2016. godine. Grčka je, putem Općinskog građanskog suda u Zagrebu, dostavila tužbu HBOR-u 14. prosinca 2016. godine. Budući je tužba dostavljena u grčkom izvorniku i neprihvatljivom prijevodu na hrvatski jezik što je protivno i mjerodavnoj Haškoj konvenciji u tijeku je prijevod tužbe po ovlaštenom tumaču za grčki jezik. HBOR će, po završetku prijevoda, angažirati grčke pravne zastupnike kako bi ga zastupali u postupku pred sudom u Pireju i kako bi poduzeli sve raspoložive pravne radnje u svrhu zaštite prava HBOR-a”, zaključuje se u odgovoru HBOR-a.

(Hina)