Tko je iznajmio turistima, dobro je iznajmio i nešto uprihodio, ali onaj tko je u tablici s brojem gostiju ovoga ljeta zabilježio nulu svejedno će platiti paušalni porez. “Žao nam je, rizik poslovanja”, reći će poreznici.

Paušalni porez na dohodak za iznajmljivače koji se, još uvijek, obračunava samo na stalne krevete, čiju su osnovicu za obračun propisale jedinice lokalne samouprave, plaća se u četiri jednaka obroka. Iznajmljivači su u ožujku imali priliku podnijeti zahtjev za odgodu plaćanje prve rate paušala, ali je ona dospjela krajem lipnja. Druga rata oproštena je svim iznajmljivačima, treću je valjalo uplatiti do kraja rujna, a za četvrtu moraju osigurati novac do konca prosinca.

JALOVI PREGOVORI

Svi dosadašnji pokušaji razgovora o smanjenju paušalnog poreza za iznajmljivače s Ministarstvom financija nisu urodili plodom, kaže nam Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK. Ministarstvo turizma otvoreno je, dodaje, za razgovore, konzultiraju se i uspijevaju postići dogovor oko nekih stvari. No, s Ministarstvom financija se jako teško dolazi do zajedničkih rješenja. Više je puta u Ministarstvu turizma molila da se o problemima iznajmljivača razgovara s nadležnima iz resora financija, čak vjeruje da se i pokušalo, ali rezultata nema.

– Nevjerojatno je koliko nemaju sluha. Svakoga dana čitam novinske članke iz drugih država u kojima su zbog korona-krize, ali redom u svima, smanjeni porezi. Primjerice, porez na usluge smještaja u Grčkoj smanjen je s 13 na 5 posto zbog situacije s COVID-om. I to do lipnja sljedeće godine. A ranije sam isto čitala i o Njemačkoj, Španjolskoj… Sve su te zemlje ekstra smanjile poreze zbog korone. Šokirana sam, ne mogu doći k sebi kako stvari izgledaju kod nas. Ne znam od čega će im ljudi izdvojiti novac za porez.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay