Kina je sada u povoljnom položaju i Xi Jinping je toga svjestan pa mirno najavljuje novi ekonomski koncept “dualne cirkulacije”

Kineska vanjska trgovina izuzetno se brzo oporavila od pandemije i taj je oporavak nastavljen i u rujnu, najbržom stopom u posljednjih 18 mjeseci. Izvoz je porastao za 9,9% u odnosu na godinu dana prije, što iznosi 239,8 milijardi dolara. To je rast od 0,4 posto u odnosu na mjesec prije. Uvoz je porastao za 13,2% pa sada iznosi 202,8 milijardi dolara, što je pad od 2,1 posto u odnosu na kolovoz.

A kineski će BDP ostvariti očekivani rast od 5,5% u trećem kvartalu, prema procjenama ekonomske medijske grupacije Caixin.

To je sve dovelo do očekivanog rezultata: kinesko je dioničko tržište u kapitalizaciji probilo 10.000 milijardi dolara prvi put nakon 2015. godine na tržištima u Shanghaiu i Shenzhenu.

Sada, kad EU kaska, a SAD je pred izborima, ulagači su se snažno okrenuli Kini. I od ožujka do ovog tjedna ulili 3300 milijardi dolara u dionice i ostale financijske produkte.

Sve jači renminbi

Istodobno, nastavljen je rast kineske valute renminbija (yuan) koji jača u odnosu na dolar jer tržišta očekuju pobjedu Joea Bidena na izborima. 

Kina je sada u povoljnom položaju i Xi Jinping je toga svjestan pa mirno najavljuje novi ekonomski koncept “dualne cirkulacije” koji podrazumijeva smanjene ovisnosti o drugim tržištima i tehnologijama i jačanje inovativnosti: jača unutarnja cirkulacija, ali i nastavak izvozne orijentiranosti. Upravo je to potvrdio u srijedu tijekom proslave 40 godina slobodne zone u Shenzhenu. Ray Dalio, osnivač financijskog diva Bridgewater, rekao je kako je “vrijeme na strani Kine jer ima niz prednosti u odnosu na SAD”.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay