Među rijetkima u dolini Neretve mandarine prerađuju u proizvod koji čuva njen okus i na dulje vrijeme.

Primjer je tvrtka Novallis, koju je 2016. pokrenuo Josip Tutavac, diplomirani inženjer kemijskog inženjerstva i tehnologije. Radi sokove. No, vrativši se u rodni Opuzen nije odmah krenuo s tim, zaposlio se kao tehnolog u tvrtki za otkup i prodaju svježeg voća i povrća.

“Primijetio sam da ogromne količine zdravih i ukusnih poljoprivrednih proizvoda završavaju kao otpad jer ne zadovoljavaju tržišne standarde veličine ili se ne mogu prodati zbog jeftinije uvozne robe. U to vrijeme u dolini Neretve se nitko nije bavio preradom pa se rodila želja da je ja pokrenem.

Da će to biti sokovi sam odlučio nakon posjeta sajmu Fruit Logistica u Berlinu gdje sam se upoznao s globalnim tržištem 100% prirodnih sokova i tredovima konzumacije lokalnih, malo prerađenih zdravih namirnica”, objašnjava Tutavac.

Dostupni su u kafićima, hotelima, restoranima u najmanjim bočicama, a u maloprodaji – u drogerijama dm, hipermarketima Tommy, Kauflandovim poslovnicama u Dalmaciji te manjim delikatesnim trgovinama po obali u većim pakiranjima.

“Očekujem da ćemo ove godine proizvesti 40-ak tisuća litara soka što bi bilo za 30% više nego lani, te očekujemo da ćemo sve prodati do sljedeće jeseni. Rastemo organski i iz prodaje u prethodnom periodu financiramo proizvodnju u narednom”, objašnjava Tutavac, ne žaleći se na proteklu turističku sezonu.

Zasad u tvrtki, u kojoj je dvoje zaposlenih plus 5-6 sezonskih radnika u jeku proizvodnje, nemaju namjeru izvoziti cijeđene Guuc sokove jer se svi popiju na domaćem tržištu.