Nove protuepidemijske mjere koje su prekjučer predstavljene javnosti mogle bi izbrisati dobar dio ugostiteljskog sektora jer ne omogućuju poslovanje bez teških gubitaka. Brojni vlasnici restorana i kafića ovih će dana vjerojatno dobro razmisliti isplati li im se nastaviti s poslovanjem.

Broj gostiju i bez posebnih mjera drastično se smanjio zbog značajno manjeg broja turista. Mjere kojima se ograničava broj gostiju vode do jasne kalkulacije da se poslovanje više ne isplati.

Neodrživo poslovanje

Prema novim mjerama, ugostitelji moraju osigurati prostor od četiri četvorna metra po gostu, između stolova razmak mora biti tri metra, a između stolica metar i pol. To znači manje gostiju, manje prihode i u konačnici neodrživo poslovanje.

Bez posla 20 000 ljudi

Prema procjenama udruge Glas poduzetnika, iz njihove ankete koja je rađena na uzorku od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske, bez posla u ugostiteljstvu moglo bi ostati oko 20 tisuća ljudi. Anketa je objavljena početkom rujna, znači nakon kakve-takve turističke sezone, kada je situacija bila daleko bolja nego što će biti u narednim mjesecima.Pokazala je da je preko šezdeset posto ugostitelja imalo prepolovljen promet u odnosu na prošlu godinu.

Britanija drastično smanjila PDV

Za razliku od zapadnoeuropskih vlada, one hrvatske nisu nikada imale praksu na krizu reagirati poreznim rasterećenjem, već im je draže isisati novac iz ekonomije, pa ga onda vraćati kroz razne mjere.

Na primjer, Velika Britanija smanjila je PDV za turizam i ugostiteljstvo, s ciljem pomoći tim sektorima, koji su, kao i svugdje u svijetu jedni od najpogođenijih krizom. Ta će mjera, kako se procjenjivalo prilikom njene najave, biti vrijedna oko 4,5 milijardi funti. PDV je smanjen s 20 na svega pet posto, a mjera će biti na snazi do siječnja sljedeće godine.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay