Veliki popusti koji idu do 80 posto unose optimizam među trgovce i kupce.

Domaći trgovci spremni su za Crni petak, akciju velikih popusta koji idu i do 80 posto. Iako su optimistični i zbog dobrih vijesti o mogućem cjepivu protiv koronavirusa koje bi mogle povećati potrošnju, u ovoj godini ipak očekuju nešto manji promet od lanjskog, kad su hrvatski kupci potrošili više od 1,3 milijarde kuna u četiri dana. Za očekivati je da će se ove godine bolje prodavati takozvani strateški artikli kao što su prehrambene namirnice, te pandemijski hitovi poput ovlaživača prostora, maski i sredstva za dezinfekciju, dok bi tekstil, tehnika i namještaj mogli ići slabije nego inače, u skladu s trendom koji se bilježi od lockdowna do danas. Kupci bi stoga mogli naići i na veće popuste nego lani.

Crni petak (Black Friday) ove godine se održava 27. studenog, a tri dana kasnije slijedi Cyber Monday. Akcija trgovcima služi da se riješe robe iz aktualne godine i počiste skladište, a kupcima je to prilika i za početak božićnog šopinga.

Kao najveći izazov dućanima, za ishod akcije su online trgovine koje bi im mogle uzeti promet, ali i dodatno sniziti cijene na tržištu.

Očekuje se da će dio kupaca umjesto odlaska u trgovinu odabrati online kupnju, i ako se online trgovine uključe u Crni petak jače nego prethodnih godina, očekuje se opaka konkurencija.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay