Kao rezultat promjene tehnologije, preferencija, globalizacije i demografije, industrija se razvija, a prehrambeni sustavi postaje složeniji i međusobno ovisni.

Ranije je bilo normalno da svaki od sudionika u tom lancu djeluje samostalno, obavlja svoj dio posla i suradnja među njima je bila vrlo jasna te se temeljila na tradicionalnim ulogama. Danas ne postoje tradicionalni lanci dobave, već krug međusobnih veza u kojem svatko od sudionika surađuje sa svima.

Tako poljoprivrednik postaje i prerađivač, distributer ili trgovac, maloprodaje sve češće pruža uslugu pripreme hrane, postaje i dostavljač krajnjem kupcu na kućni prag, ugostitelji također sve češće grade vlastite lance dostava ne čekajući da potrošač dođe na njihova vrata.

Švicarski prehrambeni div Nestle nedavno je kupio američku tvrtku za dostavu hrane Freshly za gotovo milijardu dolara, šireći se na unosan posao pripreme obroka za ljude koji zbog pandemije rijetko izlaze.

Iz Nestlea kažu kako je ovaj trend iznjedrila pandemija, ali će biti dugoročan jer potrošači sve više kupuju preko interneta i sve više jedu doma.

Dostava gotovih pripremljenih obroka ima izuzetno velike stope rasta diljem svijeta, a sada već trećina potrošača koristi takve usluge. Platforme koje povezuju ljude s uslugama rastu po enormno visokim stopama nezabilježenim do sada. Internet malim proizvođačima također omogućuje otvaranje novih mogućnosti komunikacije s kupcima i otvaranje novih tržišta.

Mala poduzeća imaju web stranice i objavljuju svoje ponude na društvenim mrežama, a dostupnost interneta smanjuje prepreke za ulazak prehrambenih poduzeća na tržište od kojih kupci već i putem pametnih telefona izravno naručuju hranu.

Nove tehnologije istovremeno značajno povećavaju produktivnost smanjenjem troškova proizvodnje, dok farmeri preusmjeravaju poljoprivredu s ruralnih područja na visokotehnološke urbane zatvorene farme.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay