Ne promijeni li Vlada javne politike, ništa od napretka, kazala je u za razgovoru za Večernji list od četvrtka direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli.

Podizanje učinkovitosti hrvatskog pravosuđa, povećanje djelotvornosti javne uprave racionalizacijom administrativnih procesa i smanjivanjem birokracije te ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj i inovacije presudna su, iako ne i jedina područja javne sfere koja treba hitno reformirati kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje i ojačalo povjerenje u hrvatske javne institucije, smatra Capannelli.

“Što je gospodarski rast bez pravednosti, poštenja, glasa naroda i demokracije? Rast ne može biti jedini cilj javne politike. Unaprjeđenje blagostanja jedan je od preduvjeta, ali ono samo po sebi nije dostatno za postizanje zajedničkog napretka i bolje kvalitete življenja”, ističe Capannelli.

Dakle, ako su Vlada i – što je još važnije – svekoliko društvo istinski predani provedbi važnih reformi, tada se Hrvatska zaista može izvući iz klopke niskog rasta u kojoj se danas nalazi”, kazala je Capannelli. 

Cijeli članak možete pročitati na: prigorski.hr

Foto: Pixabay