Hrvatska narodna banka (HNB) kreditnim je institucijama izdala Preporuku o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita potrošačima, u kojoj preporučuje strože uvjete novog gotovinskog nenamjenskog kreditiranja, a potrošače poziva na razboritost pri zaduživanju, priopćeno je u četvrtak iz HNB-a.

HNB kreditnim institucijama preporučuje da za sve nestambene kredite potrošačima s izvornim rokom dospijeća jednakim ili većim od 60 mjeseci primjenjuju jednake kriterije utvrđivanja kreditne sposobnosti tražitelja kredita kao što ih primjenjuju za stambeno potrošačke kredite, odnosno, uzimanje u obzir minimalnih troškova života koji ne mogu biti manji od iznosa propisanog Ovršnim zakonom kojim se regulira iznos dijela plaće zaštićenog od ovrhe.

Prema podacima središnje banke, gotovinski nenamjenski krediti tijekom 2018. povećani za 5,4 milijarde kuna, što uz rast od 2,9 milijardi kuna u 2017. i 1,7 milijardi godinu ranije jasno ukazuje na značajno intenziviranje tog oblika kreditiranja, kažu u HNB-u, uz napomenu da su na kraju 2018. nenamjenski krediti činili gotovo 40 posto ukupnih kredita kućanstvima, u usporedbi s 33 posto dvije godine ranije.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Pixabay