U ukupnom poretku iza sebe ostavljamo i države poput Nizozemske, Kanade ili SAD-a.

Da se u elektronici krije bogatstvo više nije novost, a to dokazuje i posljednje istraživanje njemačke tvrtke reBuy, čija je misija korištenoj elektronici pronaći nove vlasnike i tako reducirati stopu otpada koju zemlje stvaraju. U posljednjem istraživanju nastojali su pokazati koliku vrijednost 27 zemalja krije u svojem e-otpadu, a ovaj put mobiteli su bili glavni predmet zbivanja. Svoje mjesto u istraživanju našla je i Hrvatska zauzevši 22. mjesto od ukupno 27 obuhvaćenih zemalja.

Iako se čini da nije riječ o naročito zavidnoj poziciji, vrijednost koja se krije iza tog mjesta na ljestvici zbraja se u milijunima. Prema tom izvještaju Hrvati imaju 10 milijuna eura vrijednosti u zlatu, srebru i platini, a sve od starih mobilnih telefona.

Kada kažemo stari, mislimo na sve one mobilne uređaje koji su odloženi sa stane, odbačeni i izuzeti bilo kakva korištenja. Po glavi stanovnika u Hrvatskoj nemaju svi mobitele, ali zato s druge strane broj mobitela koji se ne koristi iznosi čak 3,4 milijuna.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay