Digitalizacija povećava zarade u poljoprivredi između 50 i 100 posto, poručili su jučer iz hrvatskog agrotehnološkog startupa Agrivi, što je ključno za osiguravanje kontinuiranih investicija koje su nužne u toj gospodarskoj grani.

Na online konferenciji za novinare spomenuto je da je konzultantska kompanija Ernst&Young Agrivijev softver nedavno istaknula kao idealan za digitalizaciju nacionalne poljoprivrede, što može donijeti pozitivan utjecaj na poljoprivredu i čitavo gospodarstvo već za dvije godine (riječ je o izvješću EY-a Zeleni covid-19 plan za oporavak i otpornost Europe). Pritom, to se može financirati iz izvora Europske unije, a Hrvatska za sljedeće proračunsko razdoblje ima 22 milijarde eura.

Priznanje

Hoće li se zahvaljujući Agriviju digitalizirati hrvatska poljoprivredna proizvodnja i povećati samodostatnost, vidjet ćemo. Matija Žulj, osnivač i direktor te kompanije, tvrdi da je njihovo rješenje za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom među deset najboljih na globalnoj razini, a ove su godine dobili i priznanje kao vodeća brzorastuća europska food-tech tvrtka.

Agrivi je osnovan prije sedam godina u Kutini, a danas ima urede u Zagrebu, Varšavi, Bukureštu i Londonu te zapošljava više od 40 visokoobrazovanih stručnjaka.

Njihov softver koriste profesionalni poljoprivrednici svih veličina, prehrambene kompanije, agrobanke i drugi u industriji poljoprivrede i hrane. Primjerice, surađuju, kako navode, s američkim Driscoll’som, najvećim proizvođačem bobičastog voća na svijetu, švicarskim Nestléom, koji osigurava kvalitetu voća za svoje tvornice dječje hrane pomoću Agrivijeva rješenja…

Digitalizacija poljoprivrede, navodi Agrivi u priopćenju, donosi niz prednosti i proizvođačima i kupcima – poljoprivrednicima povećava zaradu, i to kroz smanjenje troškova te omogućavanje postizanja premium cijene za proizvode, a potrošačima daje detaljan uvid u proizvodnju hrane te povećava sigurnost hrane.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay