FINANCIJSKI podaci za Finu (Financijsku agenciju) pokazuju kako je u prvih šest mjeseci ove godine ova državna institucija zabilježila minus od 29,8 milijuna kuna, doznaju Index istrage. Riječ je o značajnom padu jer je prošle godine, u istom periodu od pola godine, zabilježen plus od 105 milijuna kuna.

Bruto gubitak od 29,8 milijuna kuna

Fina u svom internom financijskom izvještaju ističe da je manjak prihoda prvenstveno posljedica vladine odluka o obustavi ovrha zbog posljedica epidemije koronavirusa, koja je bila na snazi od 18. travnja ove godine do 19. listopada. Kako smo otkrili, unatoč činjenici da je Fina naplaćivala ovrhe građanima samo prva četiri i pol mjeseca, službeni podaci govore da su u prvih sedam mjeseci ove godine ovrhe pokrivale 20 posto ukupnih prihoda Fine.

Skraćeno rečeno, bez ovrha nad građanima ne bi bilo ni Fine. Barem ne u obliku u kojem ju poznajemo danas.

U Fini je zaposleno više od 3000 ljudi

Podsjetimo, Fina, koja je preživjela raspad bivše države i promjenu ekonomskog sustava, nasljednica je nekadašnjeg Zavoda za platni promet, a prije toga Službe društvenog knjigovodstva. Zapošljava oko 3000 ljudi i njihova “radna mjesta” jedini su razlog njenog postojanja. Gotovo svi koji su s njima imali posla – od ovršenih građana do poduzetnika – imaju negativna iskustva. Prije točno godinu dana čak 89 posto od preko 18 tisuća ispitanika u Indexovoj anketi izjasnilo se da Financijsku agenciju treba ukinuti. Isto traži i niz poduzetnika. 

Rast ovrha otkad ih je preuzela Fina

Krajem 2010., prije nego što je provođenje ovrha preuzela Fina, u blokadi je bilo 25,6 tisuća fizičkih osoba. Već u siječnju 2011., kada su počele Finine blokade, broj građana raste na gotovo 80 tisuća. Tada je njihov dug bio oko 6 milijardi kuna. U ožujku 2012. broj blokiranih raste na 212 tisuća, a dug na 13 milijardi kuna. Taj je broj rastao do iza 2016. godine  

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay