Skijališta su trenutno zatvorena u većem dijelu Europe, a pitanje je trebaju li se otvoriti tijekom praznika

U ponedjeljak navečer, premijer Giuseppe Conte je na televiziji La7 objavio da neće biti skijanja za Božić “jer bi imali treći val epidemije”.

U razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom založio se za “europsku koordinaciju po tom pitanju”.

Utjecajni bavarski premijer Markus Söder se složio sa “zajedničkim europskim dogovorom: bez otvorenih skijališta ili bez blagdana”.

No, prema uredu austrijskog ministra financija Gernota Blümela, zatvaranje skijališta bi zemlju koštalo oko 2,4 milijarde eura u izgubljenim prihodima tijekom božićne sezona od tri tjedna.

“Za austrijski turizam i njezin zimski turizam, pandemija covida-19 je golema prijetnja u svakom pogledu – kako u pogledu zdravlja tako i gospodarstva”, rekao je Blümel.

“Ako EU uistinu želi zatvaranje, mora to platiti”, poručio je Blümel, dodajući da bi Unija trebala kompenzirati 80 posto tih prihoda, u skladu s programom pomoći austrijske vlade svim poslovnim subjektima zatvorenim zbog covida-19.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay